Jak w każdej branży, także i w gastronomii należy ustawicznie podnosić swoje kwalifikacje, aby nie wypaść z rynku. Jak to robić? Poprzez kursy i szkolenia, które nie tylko doskonalą już nabyte umiejętności, ale i pozwalają nauczyć się czegoś nowego. Czy warto z nich korzystać?
Kursy i szkolenia – szybki sposób na podniesienie kwalifikacji w gastronomii
O tym, jak ważne jest ciągłe podnoszenie kwalifikacji w zawodzie, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Daje to nie tylko osobistą satysfakcję płynącą z rozwoju, ale również otwiera drogę do awansu czy też znalezienia lepiej płatnej pracy.
Nie inaczej jest w przypadku branży gastronomicznej, gdzie aby odnieść sukces, należy cały czas się kształcić i rozwijać umiejętności, a także nabywać nowe. Pomocne w tym względzie są różnego rodzaju kursy i szkolenia. Co wybrać? To już jest zależne od indywidualnych potrzeb. Jeżeli chcesz nauczyć się czegoś od podstaw, wybierz kurs. Gdy zaś zależy Ci doskonaleniu nabytych umiejętności, zdecyduj się na szkolenie. Niezależnie od wybranej formy, kurs lub szkolenie przyniesie wymierne rezultaty, szybko podnosząc Twoje kwalifikacje.
Rozwój umiejętności to jednak nie jedyny atut, jaki płynie z uczestnictwa w kursach i szkoleniach. Pozwalają one bowiem zdobyć unikalną wiedzę, która jest zgodna nie tylko z sztuką kulinarną, ale i najnowszymi trendami, a dobra znajomość know-how jest kluczowa w gastronomii. Usprawnia to pracę. Co więcej, kursy i szkolenia to również szansa na poznanie ciekawych ludzi.
Jak wybrać odpowiedni kurs gastronomiczny?
Kursy i szkolenia gastronomiczne charakteryzują się sporym zróżnicowaniem. Z jednej strony oznacza to, że każdy zainteresowany znajdzie coś dla siebie. Z drugiej zaś sprawia, że wybór właściwego rozwiązania to nie lada wyzwanie. Warto więc zwrócić uwagę na kilka kwestii, co pozwoli zminimalizować ryzyko niewłaściwej decyzji.
- Opinie o kursie/szkoleniu gastronomicznym – przed zapisaniem się na dany kurs, warto poczytać komentarze o nim. Pozwoli to sprawdzić, czy przekazywana na nim wiedza przydała się innym w praktyce,
- Kadra szkoleniowa – to jedna z najważniejszych kwestii. Im bogatszym doświadczeniem i lepszymi kwalifikacjami dysponują osoby prowadzące kurs lub szkolenie, tym więcej wartościowej wiedzy będzie można wynieść instruktażu. Co ważne, kadra szkoleniowa powinna znać nie tylko teorię, ale i praktykę,
- Stosunek teorii i praktyki – chociaż wyjaśnianie terminologii i opis procesów są ważne, nie powinny dominować w szkoleniu. Najważniejsza jest bowiem praktyka. To właśnie dzięki niej przekazywana na kursie wiedza będzie łatwiej przyswajalna i lepiej zapadnie w pamięć. Warto więc przed zapisaniem się na instruktaż dokładnie przeczytać jego plan i sprawdzić, jaki jest stosunek teorii do praktyki,
- Cena szkolenia – bardzo niska cena szkolenia niekoniecznie świadczy o jego atrakcyjności. Wręcz przeciwnie może sugerować, że jego organizatorzy nie do końca zadbali o jakość. Dlatego tak ważny jest punkt pierwszy. Czytając opinie innych użytkowników, można dowiedzieć się szczegółów odnośnie kursu.
Wybór kursu powinien być również podyktowany jego tematyką. Tą zaś należy dostosować do indywidualnych potrzeb i preferencji. Na szczęście, jak zostało wspomniane, oferta rynkowa jest na tyle zróżnicowana, że każdy z pewnością znajdzie interesującą go dziedzinę gastronomii. Wśród najchętniej wybieranych kursów wymienić można:
- warsztaty kulinarne,
- kurs kelnerski,
- kurs sommelierski,
- kurs baristyczny,
- kurs barmański,
- kurs kiperski,
- kurs gastronomiczny dla właścicieli i osób, które chcą otworzyć własny lokal.
Jak inaczej można podnieść swoje kwalifikacje w gastronomii?
Uczestnictwo w kursach i szkoleniach to doskonały sposób, by szybko podnieść swoje kwalifikacje w gastronomii. Nie jest to jednak jedyna metoda służąca temu celowi. Dobrym rozwiązaniem może okazać się również po prostu zmiana dotychczasowego miejsca pracy.
Decydując się na ten krok, warto jednak zadbać o to, by u nowego pracodawcy zakres wykonywanych obowiązków był większy, co umożliwi rozwój. Dobrym rozwiązaniem będzie również aplikowanie do miejsc różniących się od dotychczasowego kulturą organizacyjną czy też metodami pracy, co pozwoli nabyć nowe umiejętności. Dobrym rozwiązaniem jest również staż w restauracji. Pozwala on zdobyć i stosowną wiedzę, i praktykę, a także poznać nowych ludzi.