Branża gastronomiczna przeżywa swój rozkwit, toteż zawód kucharza cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Czy jednak wykonując go, można liczyć na dobre wynagrodzenie? Jak zostać dobrze opłacanym kucharzem?
Jakie wykształcenie powinien mieć kucharz?
Żeby zostać dobrze opłacanym kucharzem, najpierw należy zadbać o wykształcenie gastronomiczne. Najlepiej zacząć już w młodości, wybierając technikum gastronomiczne, gdzie nauka gotowania połączona jest z praktyką, co zaś pozwala zdobyć nie tylko odpowiednie umiejętności, ale i doświadczenie. A to właśnie te dwa elementy – umiejętności i doświadczenie – przesądzają o tym, czy kucharz będzie w stanie znaleźć dobrze płatną pracę.
Po ukończeniu technikum zawodowego naukę można kontynuować na studiach na kierunku gastronomicznym. Absolwenci chcący związać swoją przyszłość z gotowaniem najchętniej wybierają dietetykę lub technologię żywności. Są to kierunki, które nie tylko uczą fachu, ale i zachęcają do otworzenia własnej działalności w branży gastronomicznej. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom sektora, coraz więcej uczelni i szkół wyższych otwiera studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna, gdzie oprócz technik gotowania są zajęcia z towaroznawstwa czy też zarządzania zespołem. Pozwala to lepiej przygotować się do zawodu kucharza.
Praktyka czyni mistrza
Zdobycie wiedzy teoretycznej jest jak najbardziej pożądane, jednak to praktyka przesądza o tym, czy kucharz nadaje się do zawodu. To właśnie w lokalu uczy się on nie tylko rozmaitych technik przyrządzania posiłków, ale i pracy pod presją czasu. Warto więc jak najwcześniej starać się o praktykę lub staż w najlepiej renomowanej restauracji, gdzie pod okiem mistrza młody adept sztuki kulinarnej będzie mógł się uczyć i pracować.
Żeby stać się dobrze płatnym kucharzem, należy ustawicznie się rozwijać i poszerzać umiejętności oraz znajomość smaków. W tym celu warto:
- przeglądać książki kucharskie – zarówno nowe, jak i starsze wydania są kopalnią wiedzy o gotowaniu. Należy to więc wykorzystać i testować zawarte w nich przepisy. Obecnie dużą popularnością cieszą się także internetowe blogi o gotowaniu. Tam również znajdziemy wiele inspirujących treści,
- oglądać programy kulinarne i kanały na YouTube – stanowią one aspirację do tworzenia nowych dań i przełamywania kuchennych stereotypów,
- uczestniczyć w warsztatach i stażach kulinarnych – najlepiej za granicą, co podniesie wartość kucharza na rodzimym rynku,
- odwiedzać inne restauracje – kucharz powinien czerpać przyjemność nie tylko z gotowania, ale i jedzenia. Warto więc odwiedzać inne restauracje i próbować potraw. To ciekawe i inspirujące doświadczenie,
- podróżować – nic tak nie rozwija kulinarnie, jak smakowanie potraw w miejscach, z których pochodzą. Podróże nie tylko otwierają na nowe smaki, ale i techniki gotowania. Zapewniają również mnogość inspiracji kulinarnych, które kucharz może z powodzeniem wykorzystać w swoich daniach. Podróże łączą więc przyjemne z pożytecznym.
Osiągnięcie sukcesu w gastronomii i zdobycie renomy to tak naprawdę lata ciężkiej pracy, w trakcie których trzeba gotować, gotować i… gotować, stopniowo poszerzając swoje umiejętności kulinarne. Nie ma drogi na skróty. Tylko praktyka czyni mistrza. Im wcześniej się zacznie, tym lepiej. Na początek może to być jedynie praca weekendowa, a z czasem pełen etat.
Cechy osobowościowe gwarantujące sukces
Istotne jest również to, czy kucharz dysponuje określonymi przymiotami. Posiadanie wyostrzonego zmysłu smaku i estetyki to jedna z najważniejszych cech, bez których odpowiednie łączenie smaków i finezyjne prezentowanie dań nie będzie możliwe. Nie od dzisiaj bowiem wiadomo, że liczy się nie tylko to, jak dania smakują, ale i jak wyglądają.
Co ważne, kucharz powinien być także osobą komunikatywną. Codziennie bowiem ma styczność z ludźmi. Umiejętności interpersonalne są więc w tym przypadku na wagę złota, zwłaszcza jeśli piastuje stanowisko szefa kuchni. Wówczas musi sprawnie zarządzań całym zespołem. Z tego też względu dobrze opłacani kucharze to osoby, które w wysokim stopniu rozwinęły cechy przywódcze.
Żeby móc się rozwijać, ważna jest także otwartość na nowe smaki. Bez niej ani rusz. Kucharz nie powinien zamykać się w obrębie jednej kuchni np. polskiej, śródziemnomorskiej czy też azjatyckiej, a stale eksperymentować, próbować nowych dań i tworzyć własne unikalne kompozycje smakowe. Oczywiście potrzeba do tego dozy artyzmu. W kilku więc słowach, aby zdobyć dobrze płatną pracę, kucharz musi być po prostu wszechstronny.